Dividend beleggen

Dividend is een deel van de winst van een onderneming die aan aandeelhouders wordt uitgekeerd in de vorm van geld (cash dividend) of aandelen (stock dividend).

Sommige bedrijven geven je de keuze hoe je dividend uitgekeerd krijgt en dan spreek je van keuzedividend.

Het is belangrijk te weten dat niet alle bedrijven (altijd) dividend uitkeren. Je ziet vaak dat de winst door die bedrijven gebruikt wordt om de groei te bekostigen.

Wat maakt dividend beleggen zo interessant?

Beleggen in aandelen doe je over het algemeen om twee redenen:

  • je verwacht een waardestijging van het aandeel
  • je verwacht (stijgende) dividend uitkeringen

Voor het opbouwen van passief inkomen is de laatste reden de belangrijkste reden om in aandelen te beleggen. De aandelen zijn je gans en het dividend de gouden eieren (passief inkomen).

Zolang je het passieve inkomen niet nodig hebt voor het bekostigen van de vaste lasten, is het slim om het ontvangen dividend ook weer te investeren. Vergelijkbaar met het rente op rente principe zorgt dit voor een exponentiële groei van je passieve inkomen. Einstein heeft dit fenomeen het 8ste wereldwonder genoemd.

Het beste kan je bij je broker als algemene voorkeur opgeven dat, mocht er een keuze zijn, je je dividend cash wilt ontvangen. Op deze manier heb je zelf controle tegen welke koers aandelen gekocht worden.

Wanneer ontvang je dividend uit dividend beleggen?

De meeste bedrijven keren één keer per jaar dividend uit. Dit doen ze na het opmaken van de jaarcijfers en als de winst dus bekend is. Als er vaker dividend uitgekeerd wordt, bijvoorbeeld ieder kwartaal of iedere maand, dan worden de tussentijdse uitkeringen interim-dividend genoemd en de laatste uitkering slotdividend. Lees hier meer over dividend beleggen.

RELATED ARTICLES
9 months ago
11 months ago
2 years ago
2 years ago
2 years ago

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Latest News
9 months ago
11 months ago
2 years ago
2 years ago
2 years ago
2 years ago
2 years ago