Wat is Cardano (ADA)?

Cardano is een gedecentraliseerd opensource blockchain project. Het streeft ernaar een smart contract platform te bouwen dat geavanceerdere functies zal hebben dan de concurrentie. Het wordt beschreven als de Ethereum killer, al wordt deze term voor eigenlijk elk smart contract platform gebruikt.

Cardano is echter zeker een concurrent voor Ethereum als het project zijn beloftes waar weet te maken. Het project zit momenteel in de eerste van de in totaal vijf fases. Deze eerste fase heet Byron en zal vooral draaien om verbetering van het kern protocol. De overgang naar fase twee, Shelley staat gepland in kwartaal 2 van 2018, deze fase zal gericht zijn op het decentraliseren van het project.

De planning voor de overige drie fases is nog niet bekend. Cardano is een veelbelovend maar relatief jong project. De ontwikkeling is nu twee jaar bezig maar het netwerk is pas sinds september 2017 online. De cryptocurrency is binnen een korte periode de top tien binnen gevlogen.

Welk doel dient de munt?

Het doel van Cardano is om veiligheid, schaalbaarheid en aanpasbaarheid te bieden. Zo hebben Bitcoin, Litecoin en Ethereum deze eigenschappen ook, maar combineert Cardano deze tot een en komt hierdoor sterker uit dan al deze coins bij elkaar. Zo ligt de focus enorm op de veiligheid van het netwerk, deze veiligheid is onderzocht en getest door verschillende onderzoekers en goed gekeurd als veilig door hen.

Naast de enorme focus van veiligheid houdt de cryptomunt zich ook bezig met schaalbaarheid, hier wordt net zoals bij de cryptocurrency Stratis gebruik gemaakt van de zo genoemde side chains. Dit zijn chains die naast de hoofdchain kunnen draaien, waardoor de hoofdchain minder zwaar belast wordt. Op dit moment kan het netwerk 15 transacties per seconde uitvoeren en met de huidige ontwikkelingen is het straks mogelijk er 256 per seconde te doen.

Naast de veiligheid en schaalbaarheid is er nog een belangrijk punt waar Cardano zich mee bezig houdt en dat is aanpasbaarheid. Dit houdt in dat het voor Cardano heel gemakkelijk is om zich aan te passen. Zo deed Bitcoin er zo’n twee jaar over om alle grote problemen dat de coin had op te kunnen lossen en dit resulteerde zich alleen maar in hard forks.

Cardano kopen doe je natuurlijk bij Bitvavo.

RELATED ARTICLES
9 months ago
11 months ago
2 years ago
2 years ago
2 years ago

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Latest News
9 months ago
11 months ago
2 years ago
2 years ago
2 years ago
2 years ago
2 years ago